Eetexpert

Kenniscentrum voor
eet- en gewichtsproblemen

Professionals login

Wachtwoord vergeten? Nu registreren?

 

Aanbevelingen voor de media

De wijze waarop media berichten over eetgedrag en gewichtsproblemen – en daarmee verwant over eetstoornissen en overgewicht – is niet onbelangrijk.  Soms kan die berichtgeving bijdragen tot een ongewenste focus op voeding, gewicht en lichaamsvormen.

Hoe kunnen we op een goede manier journalistiek berichten over eet- en gewichtsproblemen zonder negatieve effecten uit te lokken? Met deze aanbevelingen willen we handvatten bieden voor doordachte communicatie over gezonde leefstijl, eet- en gewichtsproblemen, lichaamsontevredenheid en hoe je stigmatisering bij obesitas kan vermijden. 

Download de aanbevelingen:

  • Niet-stigmatiserende communicatie over gewicht en eetgedrag: 
  • Rapporteren over eetstoornissen in de media: 

 

 Aanbevelingen voor hulpverleners en gezondheidsprofessionals

  • Communiceren rond eten en gewicht met je kind  
  • Preventief aan de slag rond eet-en gewichtsproblemen bij kinderen en jongeren (stappenplan) 
  • Tips voor niet-stigmatiserend communiceren. Voor hulpverleners  

 

 

Deze aanbevelingen zijn een initiatief van Eetexpert, Vlaams kenniscentrum rond eet- en gewichtsproblemen, i.s.m. de Adviesraad van Eetexpert, Vlaams netwerk rond preventie en zorg bij eet- en gewichtsproblemen, en met redactionele en logistieke ondersteuning van de Vlaamse Vereniging van Journalisten.  Bijzondere dank aan Rozemarijn Jeannin en Liesbet Boone (auteurs), An Vandeputte (projectcoördinatie) en Hanne Schoolmeesters (grafische vormgeving). 

Share: