Eetexpert

Kenniscentrum voor
eet- en gewichtsproblemen

Professionals login

Wachtwoord vergeten? Nu registreren?

Behandeling: zelfhulp en lotgenotencontact

EEN WOORDJE UITLEG

Zelfhulp is voor veel mensen die lijden aan een eet- of gewichtsprobleem vaak het eerste stadium van het herstelproces waarin ze terecht komen. We zien dat veel patiënten het eerst zelf willen proberen om op eigen kracht uit het probleem te komen. Hierbij maken ze vaak gebruik van informatie die ze op internet of in boeken vinden. Ben je zelf op zoek naar interessante zelfhulpboeken over eet- en gewichtsproblemen? Dan vind je verderop vast enkele interessante titels. Ben je op zoek naar interessante websites? Kijk dan zeker eens bij onze 'links'.

Lijd je aan een eetstoornis, dan bestaan er ook zelfhulpgroepen waar je informatie en ondersteuning kunnen krijgen, alsook in contact kunnen komen met lotgenoten en naar (wekelijkse) bijeenkomsten kunnen gaan. Deze zelfhulpgroepen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstelproces doordat ze een bevorderend effect kunnen hebben op de motivatie, de (h)erkenning en het doorbreken van het sociaal isolement. Er bestaan ook specifieke nazorgzelfhulpgroepen voor mensen die reeds voldoende van hun eetstoornis hersteld zijn en vooral willen werken aan terugvalpreventie.
Zulk een zelfhulpgroep wordt meestal begeleid door een ervaringsdeskundige, iemand die in het verleden zelf geworsteld heeft met een eetstoornis en van hieruit anderen wilt motiveren en begeleiden om de eetstoornis ook te overwinnen. Een goede ervaringsdeskundige is voldoende hersteld van zijn/haar eetstoornis, heeft de nodige inzichten en vaardigheden verworven en weet dat zijn/haar eigen ervaring en achtergrond niet als norm voor anderen geldt (W. Vandereycken (red.), 2002). Zo’n ervaringsdeskundige kan de deelnemers steun en uitzicht op verbetering geven en laten zien dat dit een haalbaar doel is. Anderzijds kunnen zelfhulpgroepen ook minder gewenste gevolgen hebben doordat men van elkaar trucs kan leren of er in de groep onvoldoende voorbeelden aanwezig zijn van mensen die reeds voldoende hersteld zijn van hun eetstoornis. Dit kan echter ook gebeuren in een kliniek voor eetstoornissen (G. Noordenbos, 2007).

Zowel voor eetstoornissen als voor overgewicht en obesitas bestaan er tot slot ook fora op internet waar je mee kunt discussiëren over bepaalde onderwerpen of om steun en hulp kunt vragen. Kijk hiervoor zeker eens bij onze 'links'.


EEN BELANGRIJKE KANTTEKENING

Uit het voorgaande blijkt dat zelfhulp een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstelproces van je eet- of gewichtsprobleem. Wanneer de zelfhulp echter onvoldoende verandering en vooruitgang met zich meebrengt, is het belangrijk om toch de stap naar de professionele hulpverlening te zetten. Onder het topic 'behandelmogelijkheden' vind je in welke verschillende vormen en settings dit allemaal kan. Onder het topic 'verwijshulp' lees je vervolgens hoe Eetexpert je kan helpen bij het vinden van een hulpverlener.

Je wacht best niet te lang om deze stap te zetten. In het algemeen kan gezegd worden dat als een persoon gedurende een drietal maanden ernstig geprobeerd heeft om aan zijn gedrag te werken maar verandering uitblijft, dat dan gespecialiseerde hulpverlening gezocht dient te worden. Er zijn ook een aantal situaties waarin je best direct de stap tot professionele hulpverlening zet, bijvoorbeeld wanneer je lichamelijke toestand zorgwekkend is en er overige psychische problemen zijn waar je mee kampt. Tot slot is een medische check-up door bijvoorbeeld je huisarts altijd belangrijk in geval van eet- en gewichtsproblemen.


ZELFHULPBOEKEN

De volgende boeken worden vaak gebruikt in het kader van zelfhulp. Wil je graag een voorsmaakje? Via webwinkels en Google Books kan je boeken soms (deels) inkijken.

EETSTOORNISSEN

 • Fairburn, C. G. (2016). Overwin je eetbuien. Waarom je te veel eet en hoe je daarmee kunt stoppen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
 • T. Berends & A. Van Elburg (2010). Richtlijn terugvalpreventie anorexia nervosa. Werken met een signaleringsplan ter preventie van terugval bij patiënten met anorexia nervosa. Uitgeverij Gorcum BV.
 • J. Vanderlinden (2008). Boulemie en eetbuien overwinnen in 10 stappen. Uitgeverij Lannoo nv.
 • G. Noordenbos (2007). Gids voor herstel van eetstoornissen. Uitgeverij De Tijdstroom.
 • W. Vandereycken (2006). Door dik en dun. Alles over anorexia en boulimia. Uitgeverij VBK Media.
 • J. Vanderlinden (2005). Anorexia nervosa overwinnen in 13 stappen. Uitgeverij Lannoo nv.
 • D. Bisschop Boele (2005). Eetstoornissen hulpboek. Uitgeverij Boom.
 • J. Kortink (2004). Uit de ban van eetbuien. Een weg naar balans in je leven. Uitgeverij Servire.
 • J. Spaans (1999). Ik eet als niemand het weet. Over boulimia nervosa en wat je er aan kunt doen. Uitgeverij Boom.
 • J. Spaans (1998). Slank, slanker, slankst. Over anorexia nervosa en wat je er aan kunt doen. Uitgeverij Boom.

OVERGEWICHT EN OBESITAS

Volwassenen

 • L. Verhoeff (2012). Vette pech. Voor iedereen die zichzelf te dik vindt. Uitgeverij A.W. Bruna Lev.
 • A. Eveillard (2010). Beter omgaan met overgewicht. Uitgeverij Deltas.
 • P. Daansen (2005). Leven met obesitas. Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. 
 • P.M.J. Zelissen (2005). Obesitas en overgewicht. Oorzaken, gevolgen en behandeling. Davidsfonds, Leuven.

Kinderen

 • A. Simmons & E. Engels (2011). De overgewicht survivalgids. Uitgeverij Abimo.
 • C. Braet e.a. (2010). Kinderen en jongeren met overgewicht. Werkboek voor adolescenten. Uitgeverij Garant.
 • C. Braet e.a. (2010). Kinderen en jongeren met overgewicht. Werkboek voor ouders. Uitgeverij Garant.
 • B. Van Wezel & J. Vervloet-Den Bieman (2003). Als je te dik bent. Werkboek om samen met je ouders aan je gewicht te werken. Reed Business.
 • C. Braet (1995). Anders eten en meer bewegen. Handleiding voor ouders van dikke kinderen. Uitgeverij Acco.

Share: